Slik velger du motorolje til snøscootere

motorolje

Medlem
Forumsupporter
17 Sep 2021
1
0
Norge
Motoroljen har mange viktige oppgaver, blant annet å smøre motoren og hindre friksjon mellom delene i den, samt å kjøle den ned og hindre at den ruster. I tillegg reduserer den vibrasjoner og dermed også motorstøyen.

I denne artikkelen kan du lese om hva du må se etter, slik at du finner den motoroljen som passer optimalt til din snøscooter og dine bruksområder. Vi forklarer deg hva markeringene betyr og sammenligner to motoroljer, slik at det er lettere å få oversikt over forskjellene. Dermed vil du føle deg sikrere når du skal velge motorolje neste gang.

Hva betyr markeringene på beholderen?
SEA (Society of Automotive Engineers) har utviklet et system med felles standarder for motoroljer. De bruker tall og bokstaver. 0W40 er et eksempel på en slik markering. W viser her at med denne oljen kan du starte i temperaturer som er så lave som -60 °C. Skalen kan ligge mellom 0–25, hvor 0 er det laveste. Bokstaven W står for vinter og tallet som kommer etter peker på viskositeten til oljen ved +100 °C. Du kan merke deg at jo høyere tallet er, desto bedre opprettholder motoroljen smøreevnen i høye temperaturer.

Hvilke andre markeringer er viktige?
På beholderen vil du finne forkortelser som blant annet API, ACEA, ILSAC, JASO, SAE og ISO-VG. Dette viser deg hvilke spesifikasjoner motoroljen oppfyller. Sjekk håndboken til snøscooteren din for å finne ut hvilke spesifikasjoner produsenten av din snøscooter anbefaler.

Syntetisk Motul Snowpower 0W40 4T kontra delsyntetisk Motul Snowpower 2T. Hva er forskjellene?
Hovedforskjellen er at de er til to ulike motorer. Motoroljen Motul Snowpower 4T 0W-40 er en 4-taktsolje (4T) til en 4-taktsmotor, mens den sistnevnte er en 2-taktsolje (2T) til en 2-taktsmotor. Disse kan ikke brukes om hverandre, det vil føre til at motoren havarerer. Du finner informasjon om motortypen i brukerhåndboken til snøscooteren.

Den førstnevnte motoroljen er en helsyntetisk olje. Den har mange tilsetningsstoffer slik at den beskytter motoren bedre mot ekstreme temperaturer (ned til -60 °C), slitasje og slamdannelse.

En delsyntetisk olje, også kjent som halvsyntetisk, er en blanding av konvensjonell motorolje og syntetiske baseoljer. På grunn av den konvensjonelle oljedelen, vil den brytes ned raskere enn den helsyntetiske. Dette betyr at den må skiftes ut oftere, for å unngå unødvendig slitasje på motoren. Den renser motoren svært godt, har gode smøreegenskaper og kan brukes i temperaturer ned til -45 °C.

Tenk nøye gjennom i hvilke driftsforhold du bruker snøscooteren din. Benytt alltid oljer som anbefales av snøscooterprodusenten. Den rette motoroljen vil være skånsom og holde motoren smurt til enhver tid, samt hindre tidlig slitasje.
 

smaug1

Scooterfanatiker
Medlem av ledelsen
Forumsupporter
7 Apr 2013
5.629
3.605
Kunes
Helsyntetisk vs halvsyntetisk er langt fra så enkel å forklare.