Jegertråden...

Halvauto har jeg skutt mye med i mine yngre dager og jeg må si at det er en greit våpen men det er noen ting man må passe på. Feks i båt hvis man jakter mye på fugl så synes jeg halvauto er litt ekkel fordi du alltid har et skudd i kammeret. Er ikke så fort gjort å tømme som en O/U eller S/S. Der er pumpehagler bedre synes jeg. Du skyter et skudd og må aktivt ta ladegrep. Halvauto er jo veldig behagelig å skyte med og alene på fjellet eller jakt på fugl fra land, synes jeg en fungerer utmerket. Har aldri hatt funksjonssvikt på den jeg har brukt(Husqvarna et eller annet) uansett hvilken patron som er brukt. Det er mao fordeler og ulemper med det meste. Jeg har selv vurdert en pumpehagle til sjøfugljakt. Koster jo ikke en dritt.
 
  • Liker
Reaksjoner: TRS
Kjøpte beretta outlander i år.
Blir gøy å prøve på rådyr nå snart.
Skjøt forresten denne i helga:
3d85435ac514b15afa0c49484cf7cfff.jpg
 
Takk for svar. Får komme meg opp på leirdueban å få prøv ei halvauto, så får vi se hva jeg syns.
Kjøp deg en O/U hagle, enkelt å greit! Joda, det finnes mange gode halvautoer der ute, men... Min påstand er at man aldri vil finne en halvauto(pumpe) med samme balanse å følelse som på en skikkelig O/U hagle! Jeg har selv hatt både pumpe og halvauto, men gikk tilbake til O/U på grunn av skytekomfort og feeling. På en O/U hagle så har du også færre feilkilder enn hva du har på en auto, en auto krever også mere å jevnere stell enn en O/U.

Handler du en O/U hagle til over 15" veil i nypris, så får du et våpen som kan brukes i generasjoner om du tar vare på det! Selv har jeg to stk Beretta O/U, en stk 682 gold evo med 76cm løp på 3,65kg for baneskyting, og en stk SV10 prevail sporting med 71cm løp på 3,45kg til jakt. 682 hadde en veil pris på 32" da jeg kjøpte den tilbake i 2009, SV10 hadde en veil pris på 20" da jeg kjøpte den i 2012. Kjøper du f.ex en Beretta i nyprisklasse 15-20" har du en del å velge i, samt at man kan finne en del pent brukte av disse på nettet, OG de har forskjellige kolbemål du kan velge i slik at du finner den som passer deg! En hagle MÅ passe, ellers blir det som å gå på fjellet med for små eller store sko.. Det funker dårlig!

Husk at det viktigste er at den passer, ikke hva den heter! Men, kvalitet og pris har en klar sammenheng på hagler som på det meste av alt annet. Fordeler ved en O/U hagle:
- Bedre balanse
- Bedre sving
- Lettere vedlikehold
- To løp med forskjellig boring kan benyttes
- Et kvalitets våpen av disse varer i generasjoner
 
  • Liker
Reaksjoner: TRS
Alle våpen skal ha stell, O/U eller halvauto. O/U hagle er selvsagt lettere å pusse men intervallene er den samme. Selv er jeg en riflemann og O/U haglen min blir ikke brukt. Spørsmålet man kanskje heller bør spørre seg er om man trenger en hagle i det hele tatt? Kanskje en 223 er et bedre valg. Billige er de også og man trenger ikke å irritere seg grenseløst over idiotiske blyforbudregler.
 
Det selges fornuftig ammunisjon til hagle, bare man vet hvor man skal ta turen..... Nå ser ikke jeg personlig bruksområdet til en 222/223 når man bedriver jakt på rype og skogsfugl, være seg med eller uten hund, men det lar seg sikkert gjøre av og til under visse forhold. Hundejakt og støkkjakt på hønsefugl egner seg nok best med hagle for de fleste.
 
Kommer litt an på hva man jakter og hvor. Toppjakt er jo ypperlige med rifle. Fjellrype er fint med rifle dersom man tar noen taktiske valg angående tidspunkt, vær og vind. Faktisk er en 308 helt grei til rypejakt, gås, ender, storfugl, sel, elg, rein, hjort, rådyr, bever, rev, gaupe, bjørn osv osv. Man velger bare korrekt ammo til jobben. Det krever selvsagt god presisjon fra smelljernet og en god skytter samt en ikke så bus jaktstil(som dere rypejegere har ;) ). Man har det ikke travelt, skyter på lengre hold og bruker heller tiden på å velge gode posisjoner, sikker bakgrunn og alt det der. Støkkjakt på skogfugl er selvsagt ikke det helt store med rifle :p
 
Som sagt, under visse forhold kan sikkert rifle benyttes vel og bra, og med godt resultat. Men nå er jeg av den oppfatning at det er best for oss alle om det er rimelig få av de som benytter rifle i høyfjellet... Ikke alle er like flinke og disiplinerte om du skjønner hva jeg mener.. I enkelte områder vil jeg å tenke meg at det sannsynligvis vil være for mye folk i terrenget til at man vil få slik snikjakt til å funke optimalt, men igjen, det vil under visse forhold la seg gjøre. ;) Når det gjelder "bus" måte å jakte på, så er jo støkkjakt i utgangspunktet en rimelig bus jaktform... Men sky skarv setter en bus støkkjeger på prøve rett som det er, og jeg har utallige ganger sneket, krøpet og ålet meg frem på skuddhold med hagle i slike tilfeller... Jeg er en "reser" på min jaktform med hagla som min beste venn, og det er sikkert du og med din kulebørse på dine jaktmarker. :)
 
Joda haglejakt er morro det også. Norske jegere er ganske disiplinerte og skyter ikke vilt om seg så det hadde helt sikkert gått fint med flere i fjellet med rifle. Enn 223 med lyddemper er snasent. Selv sikler jeg fælt på en Mossberg MVP 223 i en MDT LSS chassis og 300 blackout pipe etter hvert. Aiaiai. Nesten like dyrt som en Beretta SV10 ;)
Lydløs jakt på fugl, da snakker vi :p
 
  • Liker
Reaksjoner: gomo25
Det er noe med riflejakt og finne kulehullet der du siktet, ta ut riktig dyr på litt avstand, studere hvordan kula har oppført seg osv. Oh joy! Blir jo litt mere mat i fryseboksen også da:) Som en erfaren finsk elgjeger sa under årets elgjakt:"jeg fyller ikke søppel i fryseboksen". Han hadde lite til overs for ryper og rypejegere....Hehe litt av en type.
Jeg er ikke så glad i ryper og pelle ut hagl derfor har jeg ikke samvittighet til å jakte på de. Jakter ikke på matvilt jeg ikke spiser.
 
Sist redigert:
  • Liker
Reaksjoner: gomo25
Jakta mye fugl før, og det er virkelig spennende med mye fugl!
Det er litt det samme med rådyrjakt, my dyr og høy fart!
Vi har sykt mye elg, mfn tror det Kan bli litt tamt om det er lite...så veier jo den sosiale biten en del på jakt!
Å det er trivelig med bål å sjitprat under elgjakta.
Blir mindre av det på fugl jakt...der er hyttekos med en go whiskey, kald pils å nystekt biff helt konge!!

Konklusjon:
Jakt er gøy!!
 
Jakta også mer med hagle etter fugl før, særlig ender og rype. Brukte da enten min O/U eller gamlingen sin halvauto, gjerne med 90cm full trangborring løpet på siden det ofte ble litt vel drygt hold. Var/er jo morro som bare faen det også da. Ryper har det vært så lite av at jeg har rett og slett ikke jaktet noe etter de de 10 siste årene. De er fredet i mitt hode. And og gås derimot er det mer av, bedre på smak er det også. Gåsejakt er jo virkelig spennende og veldig lav terskel å begynne med. Hvis man husker at de hører dårlig men ser ekstremt godt og tilpasser seg det, blir det fort en gåsemiddag :)
 
Hører mange sier det men der vi jakter er det rene villrein forholdene. Mye gåing, lange hold, lite skog for hunden å jobbe i så det blir til at løshundjakt blir plan B. Personlig trives jeg med det sånn. Biljakt gidder jeg ikke.
 
  • Liker
Reaksjoner: Reimkiller'n og Krom
I min kommune er det biljakt som gjelder.
En jeger tok seg, i år, den frihet og brukte bena, felte en okse så langt ute i terrenget at dem ikke fikk den ut med bil. Dem snakker fortsatt om for en idiot han var....
 
Her som jeg bor er også elg og hjortjakta ren kjøttindustri... Det kjøres vel så mye bil og traktor som det gåes, og man skyter en rimelig høy andel i fra rimelig komfortable jakttårn med innlagt strøm, vann/kloakk samt tele data... Og samkjøring har de ikke hørt om, det benyttes hver sin bil til en hver tid... :confused:
 
Synd det er blitt sånn så mange steder. Vi bruker en 6 hjuling og den må vi trekke til jaktfeltet med flåte og båt. Så er det å gå på alle fjelltopper og speide nedover daler. Én går kanskje med en hund i bånd og evt slipper hvis det er mye skog i det området noe det nesten ikke er i mine hjemtrakter. Det blir mye sitting på post men det er jervenduk og en jetboil som er det mest komfortable man kan håpe på og sitteunderlag da. Speide, vente, lytte på radio... før man går til neste fjelltopp. I år var jakta over på 4 dager. Vi bodde i lavvuer i felt hele tiden og frakter dyr inn med båt og flåte. Jeg er fast sjåfør på 6 hjulingen så det blir litt mer gåing i sikksakk for å finne en trasé for så å hente doningen og deretter sage seg vei til dyret hvis det er behov for det. Koser meg glugg under elgjakten.

100m er det nærmeste du kan håpe på å skyte i fra. 200m er mer normalt og kanskje 300m hvis du vet hva du gjør.
 
Elg terenget her er masse små teiger rundt gårdene i omerådet.
Vi kjører bil/utv mellom teigene.
Er ikke så gøy å gå rundt på veien med gevær...
Men jakta foregår i skogen, med en til å drive å masse fine poster.

Har freda rypa jeg også, galskap å jakte så lite fugl som det er her!
Så er det vannskelig å frigjøre tid til å reise langt til fjells...kan jakte 3-4 timer på rådyr å bare gå 5min hjem.:)
 
Elgfeltene er enorme i Finnmark. Mener å huske at feltet vi har jaktet i er over 40kvkm. Man får nesten så mange tilleggsdyr som man vil ha (har råd til) også. Snittprisen ligger på 45kr/kg så kjøttprisen er grei men mye jobb er det.
 
  • Liker
Reaksjoner: gomo25
Det bød seg en anledning med skikkelig solskinn å vindstille vær i dag, og da var ikke guttene tunge å be på en tur til fjells! :) Kjempeflott vinterdag på 1100-1300moh i dag, litt snø på toppene er det jo, men fint føre å gå på når det ikke er mer snø enn nå!

Bilde nr 1: Storjæger'n utenfor pausebua.
Bilde nr 2: Storjæger'ns kompis..
Bilde nr 3: Luxus med 30+ grader i spisepausen i november.
Bilde nr 4: Ikke mange som fløy opp på under 30m i dag, men denne gjorde det...
Bilde nr 5: Helt på tampen av dagen ble det en "banditt", en flott kritthvit skarvstegg. :)
 

Vedlegg

  • WP_20141111_012.jpg
    WP_20141111_012.jpg
    260,3 KB · Sett: 106
  • WP_20141111_007.jpg
    WP_20141111_007.jpg
    208,9 KB · Sett: 117
  • WP_20141111_006.jpg
    WP_20141111_006.jpg
    136,4 KB · Sett: 121
  • WP_20141111_014.jpg
    WP_20141111_014.jpg
    251,6 KB · Sett: 105
  • WP_20141111_016.jpg
    WP_20141111_016.jpg
    252,6 KB · Sett: 111
  • Liker
Reaksjoner: Krom, TRS og crazymm
Ny fin november dag i midt-Norge, og vi som liker fjell å ryper tar på jaktdress(en av få dressplagg jeg liker), sko, sekken på ryggen å lader børsa..! :) Vindstile å kaldt nede i dalen, men en litt småsur trekk over tregrensa fra morningen av. Utpå dagen blir det slett ikke så verst i sola.

Bilde nr 1: Dagens første hvite fjærball..
Bilde nr 2: Dagens double.
Bilde nr 3: Matpause i solveggen på ca 700moh
Bilde nr 4: Trollheimen i det fjerne.
Bilde nr 5: En "fjellfie" av selveste i solnedgangen....
 

Vedlegg

  • WP_20141118_001.jpg
    WP_20141118_001.jpg
    254,4 KB · Sett: 109
  • WP_20141118_004.jpg
    WP_20141118_004.jpg
    225,4 KB · Sett: 110
  • WP_20141118_006.jpg
    WP_20141118_006.jpg
    266,2 KB · Sett: 103
  • WP_20141118_008.jpg
    WP_20141118_008.jpg
    183,2 KB · Sett: 100
  • WP_20141118_011.jpg
    WP_20141118_011.jpg
    87,7 KB · Sett: 93
  • Liker
Reaksjoner: Krom
Fine bilder, håper på å kunne legge ut lignende selv til neste år. Har endelig knødd meg til å melde meg på jegerpøven/kurs så blir handling av hagle og diverse til vinteren/våren:)
 
  • Liker
Reaksjoner: smaug1 og Krom
Dette er ren sjelemedisin! Alle mine bekymringer blir liggende hjemme når jeg driver med rypejakt, kombinasjonen av forventning, spenning, blodslit, fortvilelse og ekstase er HELT ubeskrivelig! :) Helt fantastisk å være ute på fjellet om høsten på jakt etter fjellets fugl, ikke en eneste dag er lik, og akkurat det tror jeg er det som gjør at dette gir meg så mye........
 
Jo takk, urmennesket tok turen ut og opp på Norges tak i dag også..! Barfrost i slutten av november å kritthvite ryper er enkelt å greit bare for fristende.. :) Helt utrolig flott dag, nesten blikk stille selv på 1300moh, kun en periode på 1,5t med tåke midt på dagen som trakk ørlite ned.

Bilde nr 1: Dagens første.
Bilde nr 2: Makeløst flott i iskaldt fjell landskap en tidlig morgen sent i november!
Bilde nr 3: Dagens dobbel, to stk maske banditter..
Bilde nr 4: Skodda slapp taket like plutselig som den kom, og da får man full kontroll på makker'n.
Bilde nr 5: Turen bare MÅ legges via bua, uuuuuutrolig digg med full fyr i ovnen, kaffe, cola og marsipan!
 

Vedlegg

  • WP_20141120_001.jpg
    WP_20141120_001.jpg
    192 KB · Sett: 105
  • WP_20141120_005.jpg
    WP_20141120_005.jpg
    137,3 KB · Sett: 113
  • WP_20141120_008.jpg
    WP_20141120_008.jpg
    326,6 KB · Sett: 101
  • WP_20141120_009.jpg
    WP_20141120_009.jpg
    268,7 KB · Sett: 104
  • WP_20141120_014.jpg
    WP_20141120_014.jpg
    159,8 KB · Sett: 111
Den er 61cm ja. Jeg har bare skutt den ca 200 skudd. Men fåreløpi er jeg kjempefornøyd. Svakeste ladingen jeg har prøvd er 24g å det fungerte yppelig.