Skred utstyr (skredsekk/søkestang/skredsøker osv)

En tråd i 'SIKKERHET' startet av lassedahlberg, 16 Jan 2012.

 1. Jeg ser at jeg formulerte meg feil, sjansene for ikke å bli begravet i massene øker med opptil 90% (skredekspertene der borte sin påstand naturligvis). Statistikken viste dog at kroppen svært ofte blir knust eller ihvertfall sterkt skadet i sammenstøt med trær o.l.
  Enig i at det burde vært pålagt, samme med skredkurs ifbm føreropplæring.
   
 2. Det høres ikke helt på bærtur ut det altså! :) man ser virkemåten godt på film, uten tvil mange som har blitt berga av sånn sekk.
   
 3. Vært ute å kjørt litt i Sør-Troms de siste dagene, ekstrem skredfare...

  Har holdt oss langt unna skredterreng, men selv i små elvedaler har det rast ut av seg selv.

  Hadde med ett par på ski, og hørte flere plasser at det drønnet i snøen når de kjørte forbi.

  Dette kommer nok til å vedvare gjennom påskeuka, vil nok stabilisere seg noe, men tror det vil lønne seg og tenke seg om to ganger før man ladder lit ekstra! :)
   
  • Liker Liker x 1
 4. At man under gitte forhold kan øke muligheten til å overleve med skredsekk med 90% tror jeg på.
  Sammenligner man ett scenario med 5 stk på tur, 4 har skredsekk med søker. 2 blir tatt i samme skred, kun en har sekk med søker. Er jo innlysende hvem som blir funnet først og har mulighet å overleve. I et annet følge på 5 hvor en har sekk og 4 mangler hjelper sekken lite og ingenting hvis den er på ryggen til den under snøen.
   
 5. Poenget er at faren for å stryke med i raset er så stor at det spiller nesten ikke noe rolle hva du har med deg av utstyr.
   
  • Enig Enig x 1
 6. Har du noen form for dokumentasjon for påstanden? Ut fra alt jeg har lest og hørt er kvelning vanligste årsak til død ved snøskred, det er ca 90% sjans for å overleve om man er funnet innen 15 minutter og ca 30 % innen 30 minutter.
   
 7. For å presisere, ikke bare underveis mens raset pågår men totalt hele fasen. Er du tatt i ras er du i deep shit. 15min er ingenting, du må nesten "lande" rett ved føttene til en redningsmann med spaden klar for å overleve.
   
 8. Klart,15 minutt er ikke god tid men med søker og verkty er det i hvertfall mulig.
   
 9. Jeg ferdes en del i variert og bratt terreng der det er muligheter for skred.. Veldig sjelden på scooter, men går en del på topptur med randoski. Både mine kompiser og meg selv har både søkestang, spade og skredsøker i grunnutrustningen når vi går på topptur. Ja, vi har sågar stegjern for å kunne forsere vanskelige partier og bratte hindringer. Men, uansett så er det ingenting av dette utstyret som gjør det tryggere å ferdes i slikt terreng i den forstand. Det er det dessverre alt for mange som tror... Derimot så kan sunn fornuft, respekt for elementene, skredvarsel, vær, føreforhold og ikke minst fjellvettreglene faktisk gjøre slik ferdsel tryggere! Dette er det en mye større forskjell på enn hva mange tror.
   
  • Liker Liker x 1
  • Enig Enig x 1

Del denne siden