SIKKERHET Tråden om snøskred; utstyr, opplæring og seriøs diskusjon rundt tema.

TIPS: Kanonpriser på skredsøkere nå. Bl.a får du BCA Tracker 2 til 1799,- hos XXL og Gsport! Denne ligger ordinært nærmere 3000 - selv om vpg.no i lengre tid har hatt den til 2400,-

Go Go Go !

Du får også Mammut Element til 2475,- hos Tromsø Sport.
 
Jeg har Mammut Element. Funker veldig bra. Var på skred-trening med rødekors i går kveld. Da så jeg fordelen med å kjøpe storebroren Mammut Puls, nettopp fordi det var kveld, den har lys i skjermen. Vil også anbefale å kjøpe Tracker 3 fremfor Tracker 2. Tracker 2 trenger mye lengre tid for å lede deg i riktig retning samt at den bruker alt for lang tid når du flagger ut en person å skal lete etter neste person. Mitt tips er Mammut Puls eller Tracker 3

http://www.prisjakt.no/product.php?p=2140705
http://www.prisjakt.no/product.php?p=167102
 
Det er klart. Det vil alltid være et produkt som er bedre enn det man sitter med sjøl. Og for mange, uansett hvor mye man vrir og vender på det, så er det et kostnadsspørsmål. Det kan for mange hende at de blir sittende med ingenting fordi mellommodellene ikke blir vurdert som "bra nok". Og når man skal ta i mot råd fra fagfolk som jobber med dette, blir man fort litt (ma)mutt! HÆHÆ! :oops:

Ut fra alle testene jeg har lest om skredsøkere, er det ingenting som tilsier at feks Tracker 2 vil være et mer enn godt nok produkt for folk flest :)
 
BCA Tracker (1) skulle være sååååå mye bedre en den første søkeren jeg kjøpte, Så en kompis kjøpte 2 slike. Så ble det mer snakk om Tracker 2 som var SÅÅÅÅÅ mye bedre en Tracker 1, så jeg kjøpte en slik på et salg i fjor. Nå er Tracker 3 SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ mye bedre en 2 at om man har tracker 1 så kan den bare ligge igjen hjemme... ?
Greit utviklingen går, men når jeg testet tracker 1 til kompisen min (ja jeg har ikke kurs og erfaring med mye forskjellig) så hadde jeg ingen problem å finne det "gamle rasket mitt" som var strategisk plassert. Har ikke testet tracker 2'n enda, men en ting er sikkert:
Jeg vil heller ha 10 "kjipinger" med tracker 1 (til 1200kr nå hos xxl) på leting etter meg eller mine, mot 9 kjipinger som ikke har annet en søkestang og en "god kompis" som "må ha det beste" ramlende rundt med puls eller tracker 3.

Jeg er i utgangspunktet LITT negativ til målere med puls, for om man er uheldig og skader giveren eller den mister evnen til å måle pulsen din under raset, så kan du være registrert død men ha gode muligheter. Dette gjør at folk må ta et valg, et valg som i ettertid kan gi plager. Greit det kan være en fordel å vite hvem som er i livet og prioritere disse, men ut fra det jeg har lest har veldig mange en fair mulighet til å greves ut de første minuttene og overleve.
Det er tungt å grave i snø, vil tro adrenalinet i en slik situasjon er helt sykt, men om du da leter etter noen som teknologien har avskrevet som død så tror jeg det påvirker både vilje og mer. Spesielt om du er utslitt etter å ha gravd frem en person før.
Mulig jeg er helt på villspor med denne tankegangen.
 
  • Liker
Reaksjoner: 1 bruker
Nå har XXL faktisk nettpris på 1699,- på Tracker 2. Fabelaktig pris. Bestilte straksens. Deilig å endelig få det fiksa. Det har vært noe som har "gnagd" at dette ikke var på plass - spesielt når man sitter og ser på scooterdeler, scooterklær og alt mulig anna tilbehør til flere tusen!
 
Hadde en liten aha opplevelse med skredsøker nå i høst. Vi hadde rebusløp på hytta med noen venner, og en av oppgavene var og finne skredsøkeren min en mammut pulse, med en bca tracker dts. Jeg viste jo hvor min var i skogen, men den andre skredsøkeren ble altså så forstyrret av smartphonen som søke personen hadde i brystlomma at søkepilen på skredsøkeren ledet de i helt feil retning, og faktisk noen gang i motsatt retning. Han ga da søkeren til en uten telefon på seg, og søkeren funket feilfritt og ledet de rett til min søker. Hørte om dette fenomenet på skredkurse jeg var på i fjord, men trodde faktisk ikke at det kunne være så ille.
 
Har hørt om det der, Røde kors i tromsø(?) var ute i media i vinter og advarte/demonstrerte hvordan en telefon forstyrret en skredsøker. jeg legger bestandig telefon i en lomme langt unna søker/sender. Vil å tro forstyrrelsen blir værre jo flere funksjoner man har slått på på telefonen.

Når det gjelder mammutt puls så ble jeg "advart" fra proffesjonele brukere mot å kjøpe denne siden den kunne miste pulsen din når man ble tatt av ras og da blir man gravd opp sist vist det er flere som ligger i raset.
så jeg kjøpte mammut element.
 
Noen her som kjører med ryggsekk med "Airbag?" og for dere som har hatt kurs, har dette vært et tema?
hvor mye større sjangs har man for å overleve med en slik sekk?
 
Det får bli opp til hver enkelt. Men folk kjøper turbokit og scootre til flere hundre tusen, for så å skal spare 1000kr på noe som i beste fall redder livet ditt. Husk at det er di første 15 minuttene som er viktigst i et snøskred. Etter 15 min går døds-kurven til himmels, bokstavelig talt. Men såklart kjøp hva dere vil for min del. Noen av kursdeltagerne i går hadde gamle søkere, dem for å gikk i ring uttpå vannet når sendern lå i fjellsia. Å minuttene fløy vertfall når dem flagga ut en "person" å skulle finne neste. Søkerne bruker nesten alle prosessorkrafta på å holde kontroll på å ignorere det "utflagga" signalet

Er enig i at pulsfunksjonen ikke burde vært der. Grunnen til at jeg frontet Mammut Pulse lengre opp var på grunn av at det var lys i skjermen, noe som var veldig kjekt i mørket.

Dette med telefon er et godt poeng. Rådet fra Rødekors var å gå på fjelltur med avslått telefon å heller slå på etter behov. Da sparer du også strøm til eventuelle nødanrop.

Understreker at dette er min mening. Sjangsen for å overleve et snøskred av størrelse er relativt liten uansett om du har søker eller ikke. Vekta av snøen, steiner, trær og andre ting ødelegger deg nok med mindre du er heldig.
 
  • Liker
Reaksjoner: crazymm
Har og tenkt på en slik om jeg skulle få meg sekk å kjøre med, men har da tenkt å kjøpe en slik der airbagen støtter opp hodet når den blåses opp. Ser for meg att den kan forhindre att man knekker nakken vist man blir tatt i ras. Er mye man kan treffe om man skulle være uheldig.
Vet det er delte meninger ute blant redningsfolk om dette hjelper eller ikke, men jeg vet den hjelper pga den enkle ting att en større masse er vanskeligere å begrave så man vil mest sannsynlig bli liggende lenger opp i raset så det vil være enklere å finne/grave deg frem. Å har man denne som legger seg på siden av hodet så er man mere beskyttet når man blir kastet rundt inni raset.
Så jeg klarer ikke å se noe negativt ved å ha en slik sekk på seg når man er på fjellet.
 
Har selv skredsekk(stang, spade med mer) med "pustelunge", bare så synd at den ikke er egnet å bruke når man har hjelm på. Hadde vært supert med en litt annen patent som kunne vært brukt med hjelm. Har godt tro på at det kan gi mange ekstra minutter.
images

 
Ja blir vanskelig å bruke denne pustelungen når man har hjelm med pustemaske. Men burde kanskje gå ant å modde pustemasken på hjelmen slik att slangen sitter fast i den? men hvordan funker denne lungen? er det ett kullfilter eller lignende som blir brukt opp?
 
Vet ikke om det er filter. Hoved funksjonen ligger i at det er ventiler som fører utpust via en slange og ut langt unna hvor luft til innpust hentes, slik ligger man ikke å sirkulerer en liten mengde med luft, men utnytter oksygen fra tomrom i sekk med mer. Det vil da ta lengre tid for karbondioksidet man selv genererer når giftig nivå. Slik jeg har oppfattet det ut fra tegninger iallfall, kan være mer :)
 
Ja på kurset i tromsø i fjord, så sa de at under det stor skrede som gikk i lyngen der noen turister ble tatt, så hadde en eller flere, husker ikke helt, skredsekk å husker han sa at han ene de fant hadde utløst sekken, men han lå likevel 3 m under snøen. Jeg sier ikke at skredsekk ikke hjelper, å kan tenke meg at i pudder skred så kan den være nyttig. Men som rødekors sa så er det mye flakskred i nord-norge å der hjelper ikke sekken mye.
 
Hjelper nok mer en du tror når snøen er hard, da kan det være sekken som gjør att du ikke blir slått i hjel av snøen. Men som jeg sier så har jeg mest tro på di som blåser opp airbaggen på siden av hodet for det vil hjelpe bra mot å knekke nakken.
 
Sekk med airbag hjelper best om raset stopper i hellende terreng. Om det flater ut, eller stopper i slukter, elvedaler eller andre terrengfeller hjelper det fint lite. Derfor er det viktig ta seg tid til&studere terrenget før man suser avgårdet.
 
  • Liker
Reaksjoner: TRS
Så ufattelig bra med tips og gode poeng her, årets tråd spørr du meg!

Å hoppe av kurset i siste minutt for 1 tur på fjellet er skikkelig dårlig! Et kurs satt opp for oss for 200,- er latterlig billig. Sjekk etter hva du selv har i timelønn. Samme med "for dyrt" argumentet, det holder bare ikke. Har du råd til ei reim så har du rød til en søker.

Vær obs på at vår gruppe, skuterkjørere, er i fokus for tida. Den nye regjeringen har gjort mere for skutersaken på 2 mnd enn alle de andre siden forbudet kom midt på 80-tallet!
Men det er et tve-egget sverd siden vi kommer i fokus, så å si at vi ikke har tid til livreddende kunnskap eller råd til redningsutstyr er veldig dumme signaler å flagge i disse tider.

Beklager virkelig moralpreken, men vi hadde værstingvinter i fjor og starter knallhardt med snøfall i år. Sammen med en omfattende prøveordning for et nytt og friere regelverk så blir det garantert rekordår for snøskuter i media. På godt og vondt!

Gutter og jenter, vi har ingen å miste. Ta dere selv i nakken å få på plass utstyr og kunnskap før det er for sent.



Klikk på den hvis du tørr..

Heisann... Jeg driver å setter sammen et kitt som skal være både for sikkerhet, og for å kunne klare seg selv om man skulle sette seg fast helt alene uten muliget for å kunne komme seg løs.. Kunne du gitt din mening om dette settet i tråden Scooter rescue Kit ?
 
Instruktøren er en kompis av kompisen min som tok initiativ til å få igang kurset. Så vi fikk en pris på 300 kr pr stk, og et ønske om at 20 stk møtte opp. Regner med prisen ligger der omkring ca eller også. Instruktøren har tidligere vært i en skred ulykke der en mistet livet, så er spent på opplegget han skal kjøre for oss. Blir en teoridel del i morgen på 2-3 timer, og en praktisk del etter nyåret. Er ikke så veldig mange av oss som har ski så regner med vi møtes i scooterløypa i tamok balsfjorden, med maskinene. Og drar inn fjellet for en studietur med snø prøver og testing av div søkeutstyr.
Heisann.. Da jeg setter sammen et kitt for snøscooterkjørere, kunne kanskje dette vært en kjekk ting å inkludere i dette. Vet du hvor jeg kan få tak i slike sendere ? og hva kun senderene ligger på prismessig ? Kittet (FORUMPRIS; Jeg kommer til å selge dem dyrere utenfor forumet) ligger nå på 1900 kroner, og jeg ønsker ikke å øke denne prisen nevneverdig.. Leveringstid er også av interesse, så om du vet dette ville det vært til stor hjelp. For å beskrive hva jeg driver med, kan du se på tråden "Scooter rescue kit" i forumet "Diverse".. Håper på et raskt svar..
 
Heisann.. Da jeg setter sammen et kitt for snøscooterkjørere, kunne kanskje dette vært en kjekk ting å inkludere i dette. Vet du hvor jeg kan få tak i slike sendere ? og hva kun senderene ligger på prismessig ? Kittet (FORUMPRIS; Jeg kommer til å selge dem dyrere utenfor forumet) ligger nå på 1900 kroner, og jeg ønsker ikke å øke denne prisen nevneverdig.. Leveringstid er også av interesse, så om du vet dette ville det vært til stor hjelp. For å beskrive hva jeg driver med, kan du se på tråden "Scooter rescue kit" i forumet "Diverse".. Håper på et raskt svar..

Hei.
Du har ikke bruk for skredsøker om du kjører alene...
Denne tråden er litt mere I retning "fjellvett" og da er vel punkt 1, dra aldri alene... ;)
Jeg forstår kitet ditt er myntet på ensomme ryttere...

Jeg tror de fleste som driver i retning ekstremt terreng, skredfare og slikt ikke koster på seg for mange gram ekstra vekt i form av vinsj og lignende.
Pakker med sekk, søkestang, god spade og skredsøker er allerede på markedet.

Men på hytte scooteren kunne din pakke treffe godt. ;)

PS
En skredsøker vil nok doble prisen på settet ditt.
 
Men på en annen side så er det egentlig lurt å ha skredsøker på seg uansett om man kjører aleine. Man kan fort komme over noen som er/blir tatt i skred og da har man i alle fall noe å hjelpe til med. Avhenger såklart av att di som er i skredet har sendere på seg da.
 
  • Liker
Reaksjoner: 5kg. Bacon
Hei.
Du har ikke bruk for skredsøker om du kjører alene...
Denne tråden er litt mere I retning "fjellvett" og da er vel punkt 1, dra aldri alene... ;)
Jeg forstår kitet ditt er myntet på ensomme ryttere...

Jeg tror de fleste som driver i retning ekstremt terreng, skredfare og slikt ikke koster på seg for mange gram ekstra vekt i form av vinsj og lignende.
Pakker med sekk, søkestang, god spade og skredsøker er allerede på markedet.

Men på hytte scooteren kunne din pakke treffe godt. ;)

PS
En skredsøker vil nok doble prisen på settet ditt.
Det er jeg enig i. Et "komme_seg_løs-sett" er sikkert perfekt for arbeidsscooteren ute i vedskauen.
 
  • Liker
Reaksjoner: 5kg. Bacon
Hei.
Du har ikke bruk for skredsøker om du kjører alene...
Denne tråden er litt mere I retning "fjellvett" og da er vel punkt 1, dra aldri alene... ;)
Jeg forstår kitet ditt er myntet på ensomme ryttere...

Jeg tror de fleste som driver i retning ekstremt terreng, skredfare og slikt ikke koster på seg for mange gram ekstra vekt i form av vinsj og lignende.
Pakker med sekk, søkestang, god spade og skredsøker er allerede på markedet.

Men på hytte scooteren kunne din pakke treffe godt. ;)

PS
En skredsøker vil nok doble prisen på settet ditt.
Tusen takk for tilbakemelding fra dere alle, og dere har rett i at det det da kan bli "smør på flesk". Kittet er jo ment for "den ensomme rytter", som er på vei til hytta, eller skal holde skogen ved like. Det jeg tenkte på var den delen man søker etter / den som har blitt tatt av skredet har på seg, men hvis denne delen er svært dyr i forhold til kittet blir det mot sin hensikt å legge den inn i dette. Hele poenget er jo at det skal være såpass billig, at det blir et "kjekt å ha" sett fremfor "for dyrt, må jeg egentlig ha det".. Alle meninger om kittet tas i mot med takk,for det er viktig for meg å vite alles mening om nødvendigheten av et sånt sett tilgjengelig for alle.
 
Ja men da tenker du på reco brikke, slik som er sydd inn i noen alpinklær, disse er egentlig ubrukelig siden man er avhengig av reco sitt søkeutstyr for å søke opp disse og det finnes kanskje en håndfull av disse søkerene i landet. Vi prater om en sender/søker som man har på send når man kjører og slår over på søk vist man får behov for det.
en slik for eksempel:http://www.fjellsport.no/mammut-element-barryvox.html
 
Ja men da tenker du på reco brikke, slik som er sydd inn i noen alpinklær, disse er egentlig ubrukelig siden man er avhengig av reco sitt søkeutstyr for å søke opp disse og det finnes kanskje en håndfull av disse søkerene i landet. Vi prater om en sender/søker som man har på send når man kjører og slår over på søk vist man får behov for det.
en slik for eksempel:http://www.fjellsport.no/mammut-element-barryvox.html
Ahaaa.. Så denne trenger ikke disse brikkene innsydd i klærne, eller er det en "dual function" slik at den fungerer på begge måter.. At ALLE har en slik søker, og at skulle en bli tatt av skred, slår den seg over til å bli den senderen man søker etter ? Eller søker den etter "kroppsvarme" under snømassene, slik at man kan finne frem ved å scanne bakken ?
 
Denne slår man på send når man kjører så den sender signal ut hele tiden. Blir da kompisen din tatt av skred så slår man sin sender/søker over på søk å begynner å søke etter den som sender. Veldig enkelt å bruke:)

Disse reco brikkene hadde vi på oss når vi var på natoøvelse(for mange år siden:)) i trondhjem, problemet var att dem hadde 1stk søker tilgjengelig fordelt på alle soldatene som var med på øvelsen, Kan ikke si att jeg følte meg noe trygg på å bli funnet innen di kritiske 15min som er gjennomsnitlig overlevelsestid i ett ras.
Att disse er i masse jakker/bukser man kjøper i butikk gir falsk tryghet for veldig mange, har møtt på flere som tenker att dem trenger ikke kjøpe skredsøker siden dem har denne brikken i jakken. Men når jeg da spør dem om hvordan dem skal søke opp kompisen vist han blir tatt av ras så blir dem svar skyldig.